Domaće edukativne aplikacije za djecu predškolske dobi

U današnje vrijeme djeca su okružena tehnologijom od rođenja i zbog toga sve ranije počinju savladavati razne digitalne vještine. Većina djece rado provodi vrijeme na pametnom telefonu, tabletu ili računalu i vrlo se vješto služe tim uređajima. Te aktivnosti trebaju se provoditi pod nadzorom roditelja kako bi sadržaji bili primjereni dječjem uzrastu.

Izrađene su korisne aplikacije kojima je cilj potaknuti komunikacijski i jezični razvoj djece. Aplikacije su besplatne i namijenjene djeci urednog razvoja i djeci s teškoćama predškolskog i školskog uzrasta. Preuzimanje na mobitel ili tablet je vrlo jednostavno. Dostupne su korisnicima IOS i Android sustava, a neke od njih mogu se koristiti i na računalima.

Neke od korisnih aplikacija za predškolski uzrast su:

Glaskalica – pomaže pri savladavanju fonološke svjesnosti koja predstavlja jednu od osnovnih predvještina čitanja (uključuje prepoznavanje prvog, zadnjeg ili svih glasova riječi).

Pamtilica – namijenjena je svim korisnicima predškolske dobi koji pokazuju interes za predvještine čitanja, ali i za one koji se još uvijek nalaze u fazi prepoznavanja i izdvajanja prvoga glasa.

Domino brojalica – na atraktivan način pruža rana iskustva s količinom i brojevima, potpomognuto slikovnim i zvučnim zapisom.

Učimo boje – aplikacija je osmišljena kao motivacija i svojevrsni alat za upoznavanje s bojama. 

Za poticanje jezično-govornog razvoja i komunikacije korisne su između ostalih i aplikacije e-Galerija, Komunikator, Jezična gradilica, Pisalica, Učimo prijedloge i Matematička igraonica.

 

Više informacija i korisnih aplikacija na stranici www.ict-aac.hr.

Aplikacije na navedenoj web stranici nisu sve primjerene predškolskom uzrastu, neke su namijenjene školskom uzrastu, stoga je potrebno pročitati opis aplikacije i prilagoditi težinu zadataka, kao i biti uz dijete tijekom rješavanja zadataka.

 

Nema privitaka.