Zašto moje dijete grize sebe ili druge?

Vaše je dijete počelo gristi? Ništa neobično. To je jedan od načina na koji dijete otkriva svijet i izražava svoje osjećaje dok se ne nauči izraziti riječima. No mogući su i neki drugi razlozi…

 

Što učiniti ili ne učiniti kada vaše dijete ugrize?

Kad dijete počne gristi drugu djecu, to dovodi do jakih emocionalnih reakcija kod obitelji i frustracije jer ne postoji čarobno rješenje kojim se to može spriječiti. Ako Vaše dijete nekog ugrize, možda se osjećate krivi ili zabrinuti da s djetetom nešto nije u redu, a možda Vas brine i kako će drugi na to reagirati.  Ako netko ugrize Vaše dijete, možda ste zabrinuti za sigurnost i dobrobit svog djeteta, a možda i ljuti na dijete koje ga je ugrizlo i/ili na stručno osoblje vrtića jer nisu Vaše dijete zaštitili.

Možda Vas brine kvaliteta nadzora djece, pogotovo ako se griženje ponavlja, no to se nažalost može dogoditi vrlo brzo i često sasvim neočekivano, pa to ne znači da djeca nemaju odgovarajući nadzor.

Mala djeca često grizu i to je zapravo neizbježno kad se nalaze u grupi. Važno je znati da je to normalno ponašanje i najčešće, u tom uzrastu, NE predstavlja znak da s djetetom nešto nije u redu, da nešto nije u redu kod kuće, niti da nešto nije u redu s vrtićem (jaslicama). Ne moraju sva mala djeca prolaziti kroz fazu griženja, ali u gotovo svakoj grupi djece od 1 do 3 godine starosti naći će se poneko dijete koje grize. Mala djeca imitiraju drugu djecu pa ako jedno dijete počne gristi, vrlo je moguće da će i druga djeca početi gristi.

 

Zašto djeca grizu?

 • Djeca mlađa od 3 godine slabo razumiju kako njihovo ponašanje utječe na druge (ne razumiju da ugriz boli, pa čak i onda kada ugrizeno dijete ili odrasla osoba burno reagiraju na ugriz)
 • Druga sposobnost koju djeca tek počinju stjecati je samokontrola (zato djeca ponekad budu impulzivna-ne znaju se zaustaviti i učine ono nešto za što znaju da se ne odobrava; mogu ugristi drugo dijete samo zato što je u blizini ili kako bi izazvalo zanimljivu reakciju)
 • Veće bebe i mala djeca su još uvijek orijentirana na oralno iskustvo
 • Mala djeca mogu gristi kako bi izrazila svoju frustraciju  (kada su umorni ili bolesni, ne smiju učiniti ili dobiti nešto što žele; moraju s nekim nešto dijeliti ili se izmjenjivati; moraju predugo čekati; ne mogu izraziti što žele, trebaju ili osjećaju; kada su zatvoreni u premalom prostoru i / ili su okruženi s previše druge djece; kad su stavljeni pod pritisak da se prilagode; kad im druga djeca smetaju)
 • Djeca mogu gristi i radi dosade (to je uspješan način za izazivanje tuđe reakcije, zar ne?)
 • Dijete može gristi i zbog pomanjkanja pažnje 
 • Dijere može gristi i zbog prevelikog uzbuđenja ili pretjerane stimulacije
 • Ponekad dijete grize jednostavno zato što mu rastu zubi pa mu prija ako nešto ugrize

 

Što možemo poduzeti kad dijete grize?

 • Naučiti dijete koje je ponašanje prihvatljivo, a koje nije.
 • Ohrabrite dijete kada se druži i komunicira na pozitivan način; nakon ugriza, djetetovim rječnikom, tonom i načinom objasnite da nije prihvatljivo nekoga ugristi.
 • Maloj djeci treba pomoć da prestanu a ne da ih se smatra “lošom” djecom.
 • Dobro poznavanje djeteta i predviđanje u kojim situacijama bi moglo doći do ugriza može u velikoj mjeri pomoći; i tada ga pojačano nadzirite kako bi se ugriz spriječio. (Ukoliko se uoči neki konflikt među djecom, pomognite razriješiti sukob prije negoli dođe do ugriza)
 • Kada dođe do ugriza, djecu odvojite, utješite ugrizeno dijete i pružite mu prvu pomoć ukoliko je potrebno; ovisno o dobi i sposobnosti da razumije, dijete koje je ugrizlo se udalji, jasno, glasno i jednostavnim rječnikom mu se objasni: “Ugriz boli. Ne smiješ gristi. Mi ne grizemo. Mi grlimo, ljubimo.”
 • Nitko ne smije zauzvrat ugristi dijete. To boli i šalje zbunjujuću poruku. Odrasli nikada ne bi smjeli ugristi dijete, ni u igri ni njezno jer dijete ne razumije razliku između ugriza “u igri” i “bolnog ugriza”.

Nema privitaka.